Хто ми

Громадська природоохоронна організація, що активно займається охороною рідкісних і зникаючих видів птахів і їхніх природних середовищ існування. Партнер BirdLife International в Україні.

Слідкуй за нами
Facebook
Twitter
Vkontakte
 
Головна/Птахи/Ж/Жайворонок сірий

ПТАХИ УКРАЇНИ

 

Подібні види:

 

   Жайворонок малий

 

 

Жайворонок сірий

Серый жаворонок. Lesser Short-toed Lark

 

Латинська назва

Calandrella rufescens

 

Родина
Жайворонкові (Alaudidae)

 

Загальний опис

Маса тіла: 22-28 г, довжина тіла: близько 15 см.

Дорослий птах зверху сірувато-бурий, із темними плямами; над оком вузька світла "брова", яка іноді малопомітна; низ білуватий, із темними рисками на волі й на боках тулуба; махові пера темно-бурі; хвіст темно-бурий, на крайніх стернових перах білі плями; дзьоб і ноги бурі. Молодий птах у цілому схожий на дорослого, але строкатіший, із виразнішою світлою облямівкою на перах верху.

 

Статус в Україні

Гніздовий, перелітний, зимуючий. Гніздиться та мігрує на півдні степової смуги; зимує в Присивашші. Середовище існування: поля, піски, які заросли розрідженою рослинністю. Статус виду неоцінений, занесений до Червоної книги України.

 

Поведінка

Шлюбний політ здійснює по висхідній спіралі; нерідко злегка настовбурчує пера на тім’ї. 3вуки: пісня різноманітна й мелодійна, поклик - подібне до дзижчання "тчррр" або подвійне "трр-чррр".

 

Відмінності від схожих видів: від малого жайворонка відрізняється значною густотою рисок на волі, дещо коротшим і більш заокругленим дзьобом, відсутністю чорних поперечних смуг на боках шиї, але найдостовірніше тим, що на складеному крилі найдовші третьорядні махові пера значно не доходять до верхівки крила, яку утворюють першорядні махові. 

Приєднуйся!
Copyrights © 2017 ТОП
Розроблено на CMS Webolla