Хто ми

Громадська природоохоронна організація, що активно займається охороною рідкісних і зникаючих видів птахів і їхніх природних середовищ існування. Партнер BirdLife International в Україні.

Слідкуй за нами
Facebook
Twitter
Vkontakte
 

АМАТОРСЬКА НАУКА

 

 

Птах року

 

Канюк звичайний – птах 2017 року! Українське товариство охорони птахів проголошує 2017-й роком канюка і запрошує до спостережень за видом у природі.

 

 

Цьогоріч у рамках акції «Птах року» звернімо свою увагу на канюка звичайного Buteo buteo.

 

Цей вид найбільш звичний серед наших хижих птахів, саме його ми найчастіше бачимо з вікна автомобіля: зазвичай птах одинаком сидить на дереві, стовпі чи пагорбку.


Серед рис, що виділяють канюка серед інших хижих птахів його розміру, а це великий птах із довжиною тіла понад 50 см і розмахом крил більше метра — округла голова та заокруглений хвіст, широкі крила, а також ширяючий політ. Загальне забарвлення канюка від рудувато-бурого до темно-бурого. Але радимо не особливо покладатися на цю ознаку при визначенні виду, оскільки в різних особин забарвлення може суттєво відрізнятися: крім різних відтінків бурого птахи можуть мати в своєму забарвленні жовтуваті та майже білуваті барви, різну плямистість та смугастість. Хоча зазвичай оперення верху темніше за оперення споду. Крім того, помітно темнішим є оперення на кінцях крил і вздовж заднього краю в порівнянні з рештою оперення крил.


Вид гніздиться майже на всій території країни, окрім півдня степової смуги, а от взимку трапляється повсюдно. Скрізь, де є мозаїка лісів із відкритими просторами — полями, луками, пасовищами — зустріти канюка звичайного буде не складно.

У природі канюки тримаються поодинці: типовою є зустріч птаха, що сидить на дереві в лісосмузі вздовж дороги, річки чи яру тощо, а також ширяючого над відкритою місцевістю в пошуках здобичі. Найчастіше канюк полює на полівок, мишей, щурів, інших гризунів, молодих зайців. За що отримав іншу назву мишоїд. Може полювати на птахів, плазунів і безхребетних, але все-таки миші та полівки становлять основу його раціону, власне, через свою чисельність. Помітивши здобич, канюк робить швидкий напад на напівскладених крилах і хапає здобич сильними кігтями.


В українській фауні три види канюків: звичайний (який, власне, і є героєм цього року) та степовий (рідкісний вид, що занесений до Червоної книги України) — ці два види гніздяться в нас і зимують, а також зимняк — вид, що прилітає до нас лише на зимівлю. Із трьох перелічених, широко розповсюджені канюк звичайний і зимняк.


Темні риски чи поперечна смугастість на споді тулуба робить канюка схожим до яструбів, зокрема до яструба великого. Через це необізнані люди часто вважають їх яструбом, і сприймають як шкідливого птаха. Хоча способи полювання і харчовий раціон канюків суттєво відрізняються від яструбиних. Канюки полюють не ховаючись, на відкритих просторах, повільно літаючи та описуючи в польоті кола, часом «зависають» у повітрі. Живляться переважно гризунами. За один день канюк з’їдає десятки мишей і полівок, зберігаючи, таким чином, багато зерна. Тому, знищуючи канюків, ми не лише поводимося з цими корисними птахами нелюдяно та несправедливо, а ще й завдаємо шкоди сільському господарству, винищуючи природних ворогів шкідників зернових культур.


Заохочуємо всіх у 2017 році долучитися до акції «Птах року» й провести власне спостереження за канюком звичайним у природі. В ході спостережень з’ясувати: де і як мешкає птах, яким середовищам надає перевагу, які особливості поведінки й життя притаманні видові в природі, які загрози можуть мати вплив на існування цих птахів у природі.

Роботи з поміткою «Птах року» надсилайте до 1 грудня 2017 року на адресу: Українське товариство охорони птахів, а/с 33, м. Київ, 01103 або електронну пошту uspb [at] birdlife.org.ua або на адресу Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді: вул. Вишгородська, 19, м. Київ, 04074.

 

Якщо спостерігатимете канюка  в природі, скористайтеся анкетою спостережень, що наведена нижче.

Приєднуйся!
Copyrights © 2017 ТОП
Розроблено на CMS Webolla