Хто ми

Громадська природоохоронна організація, що активно займається охороною рідкісних і зникаючих видів птахів і їхніх природних середовищ існування. Партнер BirdLife International в Україні.

Слідкуй за нами
Facebook
Twitter
Vkontakte
 
Головна/Птахи/Л/Лебідь-кликун

ПТАХИ УКРАЇНИ

 

Подібні види:

 

   Лебідь-шипун

 

 

Лебідь-кликун

Лебедь-кликун. Whooper Swan

 

Латинська назва

Cygnus cygnus

 

Родина
Качкові (Anatidae)
 

Загальний опис

Маса тіла: 7,0-12,5 кг, довжина тіла: 145-160 см, розмах крил: 218-243 см.

Дорослий птах білий; дзьоб біля основи жовтий, на кінці чорний, межа між кольорами йде під гострим кутом до площини дзьоба; ноги чорні. У молодого птаха оперення в перший рік життя сірувате, голова і шия темніші; дзьоб рожевий, на кінці червонувато-бурий; після линяння наступного року оперення біле, лише голова бурувато-сіра; на третій рік життя оперення, як у дорослого птаха.

 

Статус в Україні

Пролітний, зимуючий. Пролітний на всій території; регулярно зимує біля морського узбережжя, зрідка трапляється взимку на водоймах у глибині суходолу. Середовище існування: різнотипні водойми.

 

Поведінка

Обережний. Політ швидкий, без скрипіння пер, під час польоту шия витягнута вперед; сидячи на воді, шию тримає вертикально. Не пірнає, але живлячись, часто занурює голову й шию у воду. Звуки: високотональні трубні крики "ганг" або "ганг-го".

 

Відмінності від схожих видів: від малого лебедя відрізняється більшими розмірами, а дорослий птах від дорослого цього виду – також меншою кількістю чорної барви і косою межею чорного і жовтого кольорів на дзьобі; дорослий птах від  дорослого лебедя-шипуна – жовтою основою дзьоба, молодий птах від молодого цього виду – рожевим дзьобом і відсутністю чорної голої шкіри біля основи дзьоба. 

Приєднуйся!
Copyrights © 2017 ТОП
Розроблено на CMS Webolla